Elämää ilman jatkuvaa kuluttamista

Länsimainen elämäntapa on lähes tulkoon kuluttamisen synonyymi. Elämme ensisijaisesti kuluttajina ja elämämme on pitkä kulutusten sarja. Ostamme ja hankimme jatkuvasti jotain. Kanssakäyminen muiden kanssa on keskusteluita hankinnoistamme ja vertailuja kulutuskokemuksistamme. Ei tunnu löytyvän yhtään asiaa tai tilannetta, johon ei liittyisi jokin hankinta: tavara, vaate, ruoka, matka… Kuluttaminen on toki välttämätöntä, kun se liittyy hengissä pysymiseen kuten syömiseen. Iso osa kuluttamisestamme on kuitenkin muuta kuin välttämätöntä: se on mm. ajanviettoa ja identiteettimme rakentamista tai muokkaamista. Ei-välttämättömän kuluttamisen kohdalla on mahdollisuus harkintaan: onko elämä mielekästä, vaikka hankinnan jättäisikin tekemättä.

On olemassa jonkinlainen yleinen käsitys siitä, mitä on ”normaali kuluttaminen”. Se käy ilmi esimerkiksi siinä yhteydessä, kun puhutaan vähävaraisista: Mihin kaikkeen pitäisi olla varaa, tai millainen materialistinen puute kertoo huono-osaisuudesta? Entä millaiseen kuluttamiseen varakkaalla ihmisellä on oikeus? Tällaisen keskustelun yhteydessä paljastuu myös arvomme. Arvoja kannattaa pysähtyä pohtimaan.

Tuorein IPCC:n ilmastoraportti kehottaa toimimaan nopeasti kaikilla tasoilla ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi. Koska kuluttaminen on niin olennainen osa elämäämme, helposti ajatellaan, että tarvittava toimi on siirtyminen vihreämpään kuluttamiseen. Yksilötasolla se siis tarkoittaisi, että siirrytään valitsemaan aiempaa useammin ekotuotteita. Se ei kuitenkaan riitä. Kestävämmät kulutusvalinnat ovat toki oikea suunta, mutta nyt tarvitaan elämäntavan (ja arvojen) muuttumista.

Miten voimme elää elämäämme muutenkin kuin kuluttajina ja koko ajan kuluttaen? Millaista sisältöä voimme löytää elämäämme ostamisen sijaan? Voimme esimerkiksi antautua kulttuurille ja taiteelle ja löytää sitä kautta henkistä sisältöä elämäämme. Voimme kokea tunteita, haastaa ajatteluamme ja käsityksiämme eri asioista. Lisäksi voimme luoda tiiviimmän yhteyden ympäröivään luontoon: voimme seurata luonnon monimuotoista elämää ja vaalia sitä. Voimme nauttia luonnon suomasta rauhasta ja kauneudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.