Hyödyllisiä ilmastotaitoja

Ei ole uusi tieto, että ilmastomme muuttuu nyt niin rajusti, että elämme pahenevan ilmastokriisin keskellä. Sen lisäksi, että on tarpeen tehdä ilmastotekoja tapahtumassa olevien muutosten hillitsemiseksi, meidän tulisi myös sopeutua muutoksiin, sillä paluuta menneeseen ei ole. Sään ääri-ilmiöt yleistyvät, minkä on voinut huomata tänä kesänäkin esimerkiksi tukalista helteistä, metsäpaloista ja tulvista. Ilmastonmuutoksella ja sään ääri-ilmiöillä on monenlaisia harmillisia vaikutuksia luontoon oma elämämme mukaan lukien. Onkin siis viisasta miettiä, millaisia taitoja tarvitsemme, jotta voisimme selvitä ilmastonmuutoksen aiheuttamista haasteista tulevaisuudessa.

Todennäköistä on, että tulevaisuudessa sähkökatkot tulevat yleistymään. Viljelyolosuhteet vaihtelevat rajusti ja satojen onnistuminen on aiempaa epävarmempaa. Vesi voi aiheuttaa ongelmia yllätystulvien tai totaalisen kuivuuden muodossa. Ja niin edelleen.  Mitkä taidot ovat muuttuvassa maailmassa tarpeen ja millä tavalla voimme viimeistään nyt alkaa valmistautua muutoksiin? Millaisia asioita on hyödyllistä opettaa lapsille? Onko digiajan tiedoista mitään apua?

Ruuanhankinta ja ruuanlaitto ovat ainakin keskeisiä asioita. Jos esimerkiksi sähkökatkon myötä ruokakaupat, raha, jääkaapit ja sähköliedet ovat poissa pelistä, miten ruokimme itsemme? Olemmeko varastoineet ruokaa? Löydämmekö ruokaa luonnosta vai olemmeko viljelleet tai pystymmekö viljelemään sitä omiin tarpeisiimme? Onko mahdollisuutta tai taitoa käyttää retkikeitintä tai nuotiota ruuanvalmistukseen?

Entä miten pysymme lämpimänä kylmässä tai viilennämme oloamme tukaluudessa, jos sähköä ei ole? Miten energiaa kannattaisi tuottaa?

Miten henkinen kanttimme kestää: onko sitkeydessä tai sopeutuvuudessamme kehittämisen varaa? Osaammeko tulla muiden kanssa toimeen ja kykenemmekö positiiviseen vuorovaikutukseen haastavissa olosuhteissa?

Verkkodokumentti Minun ilmastotaitoni käsittelee tätä asiaa. Dokumentti koostuu sekä taitojen harjoittajien haastatteluista että harjoitteista, joiden avulla voi selvittää omia ilmastotaitojaan. Verkkodokumentin sisarteoksena on syntynyt myös Yle Areenassa kuunneltavissa oleva kaksiosainen Minun ilmastotaitoni -radiodokumentti. Kokonaisuus on osa taiteilija-tutkija Henna Lainisen tohtorintutkinnon opinnäytetyötä. Hanke ei ole tullut vielä päätökseensä, vaan se saa jatkoa vuonna 2022.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.