EU:ssa tartutaan ilmastotoimiin

Tällä viikolla julkaistiin EU:n suuri ilmastopaketti Fit for 55. Kyseessä on säädösehdotuspaketti, jonka tavoitteena on vähentää EU:n kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Säädöspaketti siis tarjoaa keinoja, joilla vähennystavoite voidaan saavuttaa. Muutoksia ehdotetaan ilmaston kannalta keskeisiin EU-säädöksiin. Mukana ovat mm. päästökauppa, maankäyttö ja nielut, energiatehokkuus ja uusiutuva energia sekä hiilitullit.

Nyt ilmastopaketin julkaisemisen jälkeen on vuorossa vuoden, kahden mittaiset neuvottelut EU-komission, jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin kesken. Näissä neuvotteluissa säädökset muovataan käytäntöön.  

Kuten arvata saattaa, ilmastopaketin julkistaminen sai aikaan kriittisiä kommentteja ja sensaatiomaistakin uutisointia mediassa. Haluttaisiin lievennyksiä ja toivottaisiin enemmän itsemääräämisoikeutta. Suomessa liikennepäästöt ja metsäteollisuus ovat saaneet eniten huomiota. Merenkulun puolestakin on oltu huolissaan. Ja mistä ollaan huolissaan: taloudesta! Pääasia unohtuu, sillä huolissaan pitäisi olla ympäristöstä ja ilmastosta. Talouskin on lopulta luonnolle alisteinen.

Ilmastonmuutos ei ole tuolla jossain tulevaisuudessa, vaan me elämme sitä parhaillaan ja koemme sen aikaansaamia muutoksia tässä ja nyt. Ikävien ja arvaamattomien muutosten tahti vain kiihtyy, erityisesti, jos emme tee asialle mitään, vaan porskutamme totuttuun tapaan. Jahkailu ei kannata, sillä hälytyskellot soivat jo. Todisteita ovat esimerkiksi  maailmanlaajuiset ennätyshelteet, jotka ovat tukaloittaneet myös Suomea. Rankkasateet ovat saaneet aikaan tulvakatastrofin Euroopassa. Maapallon keuhkona pidetty Amazonin sademetsän alue Etelä-Amerikassa päästää nyt enemmän hiilidioksidia kuin mitä se kykenee sitomaan. Siperiassa jylläävät harvinaisen laajat metsäpalot ja ikirouta sulaa. Jäätiköt sulavat ennätysvauhtia

On siis erittäin hyvä asia, että EU:ssa otetaan ilmastoasiat tosissaan, ja ilmastotoimiin tartutaan. Kyse ei ole ihan pienestä näpräilystä, vaan ison tason toimista, joiden perään ollaan huudeltu ja joita ollaan kipeästi kaivattu. Ei ole siis syytä laittaa kampoihin ja tehdä muutosvastarintaa, sillä ilman EU-tason toimia edessä on tulevaisuus, johon on vielä hankalampi sopeutua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.