Lediä pimeyteen!

Pimeänä vuodenaikana valaistus on tärkeä osa arkeamme. Valaistus lisää niin turvallisuutta kuin viihtyisyyttäkin. Valitettavasti valoa pimeyteen tuovat lamput kuitenkin kuormittavat myös ympäristöä. Suurin osa lamppujen ympäristökuormituksesta syntyy energian kulutuksesta lampun käytön aikana, ei siis lampun tai valaisimen valmistuksen yhteydessä. Näin ollen ympäristöystävällisin lamppuvaihtoehto on lamppu, joka on energiatehokkain.

Vuonna 2009 EU:ssa päädyttiin kieltämään hehkulamput, koska ne kuluttivat käyttövaiheessa runsaasti energiaa, eivätkä ne sen vuoksi olleet ympäristöystävällisiä. Markkinoille tuli ensin energiansäästölamppuja ja sitten ilmestyivät led-lamput. Muutoksen myötä valaistuksen osuus kotitalouksien sähkönkulutuksesta alkoi tasaisesti laskea.

Markkinoilla on ollut myös halogeenilamppuja. Energiatehottomuuden vuoksi niiden poistuminen markkinoilta alkoi vuonna 2016.

Energiatehokkaat ledit ovat syrjäyttäneet niin halogeenilamput kuin energiasäästölamputkin. Ledit ovat osoittautuneet parhaimmiksi lampuiksi teknisiltä ominaisuuksiltaan ja laatunsakin puolesta. Energiansäästölamppuja valmistetaan ja tuodaan markkinoille silti vielä edelleen. Energiansäästölamput ovat toimivia ja sinänsä energiatehokkaita yleisvalaistuksessa. Niiden heikkous on kuitenkin siinä, että ne saavuttavat täyden valaistustehonsa vasta lämmettyään ja niiden käyttöikään vaikuttaa sytytyskertojen määrä lampun laadun lisäksi.

Ledit ovat siis energiatehokkaita ja tämän vuoksi ympäristöystävällisin lamppuvaihtoehto. Ne ovat pitkäikäisiä, ja ne voivat olla valaisukykyisiä parinkymmenen vuoden ajan. Tämän vuoksi markkinoilla on led-valaisimia, joissa ei ole mahdollisuutta polttimon vaihtoon.

Kun led-lamput ja energiasäästölamput lakkaavat toimimasta, niitä ei tule laittaa polttokelpoisen eli sekajätteen joukkoon. Ne nimittäin kierrätetään SER-keräyspisteisiin, sillä ne luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi. Suurin osa lamppuihin käytetyistä materiaaleista pystytään hyödyntämään uudelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.