MATOKOMPOSTORISPESIAALI: Katsaus lierojen joulunviettoon

Joulu saapuu jokaiselle, lauletaan eräässä joululaulussa. Niinpä myös matokompostorin lierot ovat käyneet joulunviettoon. Tai rehellisyyden nimissä todettakoon, etteivät lierot taida joulusta muuten välittää, mutta vuodenajan hämäryys varmasti viehättää niitä – sekä ne biojätelahjoitukset, joita joulunpyhinä tarjoillaan.

Joulun kunniaksi lierot ovat saaneet kompostinsa seosaineeksi kuusesta höylättyjä hentoja lastuja. Varmasti myös niistä lierot ovat hyvillään. Lierot nimittäin hengittävät ihonsa kautta, ja hengittämistä helpottaa kompostin hapekas möyheys, jota hento puulastu edesauttaa. Möyheyden lisäksi kompostin tulee olla sopivan kostea.

Joulu on yhdessäolon aikaa. Tunkiolieroja on kompostorissa iso yhteisö, lisääntymistä tapahtuu jonkin verran koko ajan. Kompostorissa asustaa myös muita asukkaita, hajottajaeliöitä, vaikka kaikki eivät ihmissilmin ole nähtävissäkään. Sukkulamadot ovat 0,2 – 2 mm:n pituisia valkeita matoja, joita matokompostorista aika todennäköisesti löytyy. Myös punkkeja (ei kuitenkaan niitä ihmisverta nauttivia puutiaisia) asustaa matokompostorissa. Kompostori on lisäksi täynnä mikroskooppisia hajottajaeliöitä: alkueläimiä, bakteereita ja sienirihmastoa.

Tunkioliero joulutunnelmissa.
(Onhohan tonttulakki oikeassa päässä?)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.