Hiiliviljely hillitsee ilmastonmuutosta

Maaperän eloperäinen aines varastoi hiiltä jopa enemmän kuin ilmakehä ja kaikki kasvit. Eloperäinen aines koostuu esimerkiksi hajoavista kasvintähteistä ja maaperäeliöiden jäänteistä. Kun maaperä voi hyvin, siinä elää monimuotoinen mikrobijoukko. Hyvinvoiva maaperä pystyy sopeutumaan äärisäihin ja se pidättää ravinteet hyvin itsellään. Tämän vuoksi hyvinvoivassa maaperässä ruuantuotanto onnistuu kestävästi ja hiilen varastointikin sujuu. Kestävässä maataloudessa peltojen hyvinvointiin kiinnitetään huomiota ja pyrkimyksenä on ylläpitää maaperä monimuotoisena elinympäristönä. Ilmastonmuutoksen suunta on käännettävissä tällaisen uudistavan maatalouden ja hiiliviljelyn keinoin.

Hiiliviljelyllä tarkoitetaan viljelijöiden toimia hiilen varastoimiseksi peltomaahan. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi kasvipeitteisyyden lisääminen, jotta yhteyttäminen lisääntyy; maan rakenteen ja kasvukunnon parantaminen; multavuuden lisääminen lannan, kierrätyslannoitteiden ja maanparannusaineiden avulla; viljelykasvivalikoiman monipuolistaminen jne. Kyse on samalla myös maan kasvukunnon parantamisesta.

taimi

Carbon Action on yhteistyöalusta, jossa tutkijat, viljelijät ja yritykset toimivat yhteistyössä. Sen tarkoituksena on edistää hiiliviljelyn yleistymistä Suomessa sekä auttaa viljelijöitä löytämään itselleen sopivia viljelytoimia, jotka edesauttaisivat hiilen varastoitumista maahan. Verkostoon kuuluu yli 100 hiilipilottitilaa, tutkijayhteisö sekä elintarvikealan yrityksiä. Tutkijat kehittävät yhdessä hiilipilottitilojen kanssa hiilensidontaa nopeuttavia, uudistavia viljelymenetelmiä. Tarkoituksena on myös luoda erilaisia mittauksia ja mallitusta hyödyntävä käytännöllinen järjestelmä, jolla hiilensidonnan ja ilmastovaikutusten määrittäminen ja todentaminen on mahdollista. Hiilen varastoitumista sekä kasvillisuuden ja maaperän monimuotoisuuden merkitystä mitataan tekemällä maaperä- ja mikrobianalyyseja, ilmakehämittauksia ja mallinnuksia. Myös ravinteiden huuhtoutumista pois pelloilta sekä sadon ravitsemuksellista laatua tutkitaan. Näiden lisäksi tehdään talousvaikutusten analyyseja, joiden avulla pyritään varmistamaan, että kehitettävät hiiliviljelyn keinot ovat tehokkaita ja käytäntöön soveltuvia.

Vastikään on myös perustettu Carbon Action Klubi , joka jakaa jäsenilleen – joita voivat olla niin viljelijät kuin muutkin aiheesta kiinnostuneet – uusinta tietoa uudistavasta eli regeneratiivisesta maanviljelystä sekä hiiliviljelystä.

Yksi vastaus artikkeliiin “Hiiliviljely hillitsee ilmastonmuutosta

  1. Todella mielenkiintoista ja uutta tietoa. Hiilineutraalius on pomppinut silmille yhä useammin eri asiayhteyksissä ja tämä kiinnostaa kyllä itseä ainakin kovasti. Tämä Carbon Action alusta vaikuttaa erityisen hyvältä asialta – toivottavasti hiiliviljely lähtee yleistymään myös muualla maailmalla paljon! Kiitos tästä hyvästä kirjoituksesta vielä.

    Jos muita kiinnostaa hiilineutraali betoni (itselle tämä oli hyvin mielenkiintoinen aihe), löysin aiheesta lisätietoa esimerkiksi täältä: https://www.pielisenbetoni.fi/hiilineutraali/

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.