Kädet puhtaiksi ekologisesti

Käsiä on pestävä monta kertaa päivässä. Ei siis ole turhaa miettiä, miten käsienpesussakin voisi huomioida ympäristöasiat. Vedenkäyttöön ja saippuaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Vettä ei kannata tuhlata, vaikka meillä Suomessa ei puhtaan veden puutteesta (ainakaan vielä) ole pulaa. Järkevää on olla valuttamatta hanasta vettä sinä aikana, kun saippuoi huolellisesti kätensä. Vesihanan voi avata vasta sitten, kun on aika huuhdella saippuat ja epäpuhtaudet pois.

Saippuoita on monenlaisia. On neste- ja palasaippuoita. Molemmista löytyy ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi saippuapakkauksen kyljestä löytyvä Joutsenmerkki, eli Pohjoismaissa käytettävä virallinen ympäristömerkki, on tae siitä, että tuote noudattaa ympäristökriteereitä. Ympäristöystävällisiä ovat myös saippuat, joiden koostumus on biohajoava ja raaka-aineet kasviperäisiä.

palasaippua

Palasaippua on ympäristön kannalta parempi valinta: sen valmistus on ympäristöystävällisempää, sillä se ei sisällä vettä, eikä kuljetuksiin tarvita energiaa niin paljon kuin nestesaippuoiden kuljetuksiin. Palasaippuan pakkaamiseen käytetään usein vain helposti kierrätettävissä olevia kartonki- tai paperikääreitä. Nestesaippua on hankalammin kierrätettävissä muovipulloissa, joissa on usein myös kierrätyksen kannalta hankala pumppu. Palasaippuaa myös kuluu vähemmän; nestesaippuaa tulee helposti käytettyä liikaa, jolloin se myös kuluu nopeasti loppuun. Kun palasaippua on käytetty loppuun, siitä ei jää jäljelle lainkaan jätettä.

nestesaippua

Entä sitten hygieenisyys: onko palasaippua epähygieenisempi, kuten usein oletetaan?

Bakteerit kasvavat happamuudeltaan neutraalissa ympäristössä, eli pH-arvo on tällöin 6—8. Saippuat ovat emäksisiä, eli lähtökohtaisesti ne eivät ole otollisia kasvualustoja bakteereille. Palasaippuat ovat yleensä vähän emäksisempiä kuin nestesaippuat: pH on 9—10.

Palasaippuan hygieniaan vaikuttaa alusta, jolla sitä säilytetään. Jos palasaippua makaa märällä alustalla, eikä se pääse kuivumaan, bakteerikasvustoa voi muodostua. Saippua tulisikin pitää mahdollisimman kuivana sen ajan, kun sillä ei saippuoida, eli alustan ilmavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Myös nestesaippuassa piilee samanlainen hygieenisyysongelma: jos saippuan joukkoon laitetaan vettä, nestesaippuan säilöntäaine laimenee ja bakteerien kasvu mahdollistuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.