Koronavirus ja myönteiset vaikutukset ympäristöön

Tuskin olet voinut olla huomaamatta, että tällä hetkellä yksi puhutuimmista maailmalla jylläävistä luonnonvoimista on Korona-niminen viruspandemia. Koska luonnonvoimien kanssa ei voi neuvotella, on monien valtioiden viranomaiset ja päättäjät joutuneet tekemään päätöksiä erilaisista rajoituksista ja sulkemisista, joiden tarkoituksena on taistella pandemiaa ja sen leviämistä vastaan. Erityisesti ihmisten liikkumista ja kokoontumisia on pyritty minimoimaan. Esimerkiksi Suomessa on rajoitettu rajaliikennettä, monilta osin on siirrytty etätyöskentelyyn ja -opiskeluun, kokoontumiset on kielletty, ja riskiryhmät on velvoitettu pysymään kotonaan – tai ainakin pitämään fyysisesti etäisyyttä muihin ihmisiin.

etätyöntekijä

Korona ei sinänsä ole riemukas asia, mutta joitakin hyviä asioita sen ansiosta on tapahtunut tai tapahtumassa. Ensinnäkin koronapandemia on osoittamassa, että olemme valmiita toimimaan yhteistyössä taistellaksemme meitä uhkaavaa kriisiä vastaan. (Yhteistyökykyä siis löytynee myös ilmastokriisissä ja ilmastoteoissa, kunhan vain halutaan!) Kriiseillä on taipumus mahdollistaa elämäntapojemme ja toimintatapojemme tarkastelu uudesta näkökulmasta. Voimme siis ottaa opiksemme ja muuttaa tapojamme parempaan suuntaan. Esimerkiksi koronapandemian vuoksi määrätyt lentorajoitukset voivat johtaa mahdollisesti matkustustapojemme muuttumiseen, ja lentomatkustaminen voi jatkossa vähentyä. Etätyöt saattavat yleistyä, kun pandemian aikana etätyöskentelyteknologiat tulevat ihmisille tutummiksi. Myös lähiruuan merkitys oivalletaan ehkä paremmin sen huoltovarmuuden kautta, sillä ruuan globaalit tuotantoketjut saattavat osoittautua haavoittuviksi kriisin aikana. Ympäristönsuojelullisesta näkökulmasta nämä ovat oikein hyviä asioita.

päästöjä ja sinistä taivasta

Maailman päästöt ovat mahdollisesti laskemassa ensimmäistä kertaa 12 vuoden aikana, ja syynä on siis korona. Näin kirjoittaa The Guardian. Erityisesti Kiinassa saastuttava teollisuustuotanto on vähentynyt, ja Kiinan hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet mahdollisesti jopa 200 megatonnia. Myös matkustajalentoliikenne on vähentynyt kymmenisen prosenttia, millä on merkittävä vaikutus päästöjen vähenemiseen.  On uutisoitu myös Kiinan sinisestä taivaasta, mikä on aiemmin ollut epätavallinen näky ilmansaasteiden ja teollisuuden sankan savun vuoksi. Uutisten mukaan myös Italiassa saasteet ovat vähentyneet, ja koronakaranteenin aikana luonto on alkanut vallata tilaa takaisin itselleen. Esimerkiksi Venetsian kanaalien vesi on kirkastunut ja houkutellut kaloja ja delfiinejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.