Ekologinen nahka?

Nahka on hyvä ja kestävä luonnonmukainen materiaali. Valitettavasti nahan käsittely aiheuttaa ympäristölle haittaa: parkitseminen tuottaa myrkyllisiä kromipäästöjä ympäristöön. Ympäristöystävällinenkin parkitsemistapa, kasviparkitus, on olemassa, mutta teollisuudessa menetelmää ei juuri hyödynnetä.

Olisiko ympäristön kannalta järkevämpää siirtyä synteettisesti tuotettujen keinonahkojen käyttöön? Vastaus on ei. Synteettisesti tuotettu eli öljypohjaisesta polyuretaanista valmistettu keinonahkakin kuormittaa ympäristöä. Se ei ole yhtä kestävää eikä sen käytettävyyden miellyttävyyskään vedä vertoja aidolle nahalle.

nahkajäljitelmä

Ympäristöystävällisempi vaihtoehto nahalle on esimerkiksi sieninahka. Sienistä valmistetun nahan teollisessa tuotannossa on kuitenkin toistaiseksi ollut omat hankaluutensa. VTT on parhaillaan kehittämässä sellaista sienirihmaston avulla valmistettavaa nahkamaista materiaalia, joka nimenomaan soveltuisi teolliseen tuotantoon. Tuotantoprosessissa noudatetaan kiertotalousajatusta, eli sieninahan valmistuksessa on tarkoitus hyödyntää orgaanista jätettä. Sienirihmastojen avulla pystytään nimittäin valmistamaan nahkamaista materiaalia esimerkiksi ruoantähteistä.

ananakset

Toinen ekologinen ja vegaaninen vaihtoehto nahalle on  ananaksen lehdistä valmistettu nahkamainen materiaali. Tämä Pinatex-materiaali hyödyntää ananaksen tuotannosta ylijääneet lehdet, joille ei muuten olisi mitään käyttöä.  Pinatex-tuotanto on myös sosiaalisesti kestävää, sillä se mahdollistaa paremman toimeentulon filippiiniläisille viljelijöille. Toisaalta ekologisuutta vähentää meidän suomalaisten kannalta se, että materiaalia tuotetaan toisella puolella maapalloa, eli kuljetuksista aiheutuu ympäristökuormitusta.

Nahkaa saadaan suurimmaksi osaksi sivutuotteena liha- ja meijeriteollisuudesta. Niin kauan kuin eläinperäistä ravintoa nautimme, on ympäristöystävällistä hyödyntää kaikki osat eläimestä, mukaan lukien nahka. Huomiota tulisikin kiinnittää siihen, että nahan käsittely ympäristöystävällisesti onnistuisi myös teollisin keinoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.